Filet z pstrąga z puree dyniowym, sosem miętowym i słodką marchewką z chili

Filet z pstrąga z puree dyniowym, sosem miętowym i słodką marchewką z chili
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis





Składniki:
1 pstrąg
1kg ziemniaków
1 mała dynia
1 marchew
cukier trzcinowy
1 papryczka chili
pęczek mięty
200 gram liści szpinaku
śmietana 30%
1 ząbek czosnku
masło
sól i pieprz
oliwa z oliwek
oliwa truflowa

Przygotowanie

Pstrąg
Filety solimy i pieprzymy oraz pokrywamy niewielką ilością oliwy. Smażymy po kilka minut z każdej strony (zależnie od grubości) zaczynając od strony ze skórą na suchej patelni. Pod koniec smażenia dodajemy masło.

Puree dyniowe
Dynie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy oliwą i pieczemy 20 minut w piekarniku (180 stopni z termoobiegiem). 3 duże ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i miażdżymy z masłem i odrobiną śmietany (przynajmniej 30%) oraz wcześniej zmiksowaną dynią. Aby nadać chrupkości możemy całość przypiec w piekarniku (220 stopni z grillem).

Sos miętowy
Pęczek mięty oraz liście szpinaku delikatnie miksujemy z oliwą truflową, masłem i posiekanym ząbkiem czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Słodka marchewka
Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy na roztopionym maśle i delikatnie szklimy. Po 5 minutach dodajemy posiekane chili i całość smażymy jeszcze 10 minut.

Podajemy wg własnych preferencji (propozycja na zdjęciu). Moja babcia całość podpiekała w piekarniku i podawała w gorących natłuszczonych foremkach z dodatkiem bułki tartej i płatków migdałów oraz natki pietruszki.



przepis Dominika Stachowiaka

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE