Pierś indyka nacierana papryką

Pierś indyka nacierana papryką
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis



Paprykowa otoczka z przyprawami:
1 łyżka nasion fenkułu
1 łyżka ziaren kolendry
3 łyżka papryki
1 ½ łyżki sproszkowanego czosnku

Pierś indyka:
500-800 g filetu z piersi indyka, bez skóry
otoczka z papryki
sól
2 pomidory z gałązką, posiekane
½ białej cebuli, posiekanej w paski grubości 0,5 cm, wymoczonej 5 minut w zimnej wodzie i odsączonej
4 chleby pita, lekko podpieczone na grillu

Sos jogurtowo-paprykowy:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczka podwędzanej papryki
1 drobno posiekany ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
sól

Paprykowa otoczka z przyprawami:
Rozgnieć w moździerzu nasiona fenkułu i ziarna kolendry. Ucieraj na proszek, po czym przesyp do miseczki. Dodaj paprykę i czosnek w proszku, mieszaj, aż się połączą.

Pierś z indyka:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Połóż pierś na blasze, obtoczywszy ją wcześniej w paprykowej mieszance przypraw. Wstaw blachę z piersią do piekarnika, piecz mniej więcej 40-45 minut. Po wyjęciu studź mięso przez 15 minut. Pokrój na cienkie plastry.

Sos jogurtowo-paprykowy:
Włóż składniki do miski. Zmiksuj.

Kompozycja piersi z indyka z chlebem pita:
Połóż chleb pita na talerzu. Do środka nałóż łyżką sos jogurtowo-paprykowy. Włóż plasterki mięsa w otoczce z papryki. Z wierzchu rozłóż posiekane pomidory i cebulę. Zawiń i rozkoszuj się smakiem.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE