Smarowidło z pieczonej kaczki

Smarowidło z pieczonej kaczki zobacz Smarowidło z pieczonej kaczki 2018-06-19 13:00:50
Smarowidło z pieczonej kaczki

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Oddziel mięso z udek i z piersi od kości. Korpus zostaw na wywar.
Mięso, jabłko i szalotkę pokrój na średnie kawałki i włóż do rondla. Dodaj skórkę z cytryny, liść laurowy, estragon, szałwie, tymianek i lubczyk. Dolej tłuszcz z gęsi i kaczki. Mięso duś ok. 40 minut.
Całość przełóż do miksera, z uchwytem do mieszania. Dopraw koniakiem, pieprzem solą i tymiankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do słoików.
Na rozgrzanym maśle podsmaż tymianek, szałwię, lubczyk i nasiona fenkułu. Bagietkę podsmaż na aromatycznym maśle. Smarowidło podawaj na grzankach. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE