Smarowidło z pieczonej kaczki

Smarowidło z pieczonej kaczki
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oddziel mięso z udek i z piersi od kości. Korpus zostaw na wywar.
Mięso, jabłko i szalotkę pokrój na średnie kawałki i włóż do rondla. Dodaj skórkę z cytryny, liść laurowy, estragon, szałwie, tymianek i lubczyk. Dolej tłuszcz z gęsi i kaczki. Mięso duś ok. 40 minut.
Całość przełóż do miksera, z uchwytem do mieszania. Dopraw koniakiem, pieprzem solą i tymiankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do słoików.
Na rozgrzanym maśle podsmaż tymianek, szałwię, lubczyk i nasiona fenkułu. Bagietkę podsmaż na aromatycznym maśle. Smarowidło podawaj na grzankach. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA