Gruszki pieczone z serem pleśniowym podane na sałatce z boczkiem

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszki obieramy i kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i w ich miejsce nakładamy po kawałku sera. Wierzch skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem i wstawiamy do pieca w formie wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 20 minut.
Podgrzewamy patelnię i na suchej prażymy plastry boczku obracając je, by równo się przyrumieniły. Ściągamy z patelni, jak będą chrupiące, i odsączamy je na papierze kuchennym.
Przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy miód, ocet dodajemy sól i poszatkowany pieprz. Ucieramy stopniowo dolewając oliwę. Dodajemy przyprawy.
Mieszankę sałat kładziemy na talerzu, robiąc miejsce na środku na gorące gruszki. Sałaty skrapiamy dressingiem.
Na środek kładziemy gruszkę, dekorujemy ją plastrami boczku i listkami tymianku, oregano i pietruszki. Ewentualnie doprawiamy pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE