‘Nduja vongole

‘Nduja vongole
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie Oliver: 5 składników (odc. 9)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski, Owoce morza
Ilość osób:
1
Kaloryczność:
556 kcal.
Czas przygotowania:
9 minut

Składniki:

  • 150 g suszonego linguine

  • 500 g małży
  • 20 g kiełbasy njuda
  • ½ pęczka pietruszki płaskolistnej (15 g)
  • 100 ml wina różowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odsącz minutę wcześniej i zachowaj wodę z gotowania.
W międzyczasie sprawdź małże. Wyrzuć te, które nie są szczelnie zamknięte. Porwij kiełbasę ‘nduja na kawałki i wrzuć na dużą, zimną patelnię, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, ustaw średni ogień i poczekaj, aż kiełbasa się roztopi. Tymczasem posiekaj drobno pietruszkę (razem z łodygami). Dodaj na patelnię większość pietruszki, małże i wino. Przykryj. Po 3, 4 minutach małże zaczną się otwierać. Potrząsaj patelnią, aż otworzą się wszystkie, zdejmij patelnię z ognia i wyrzuć nadal zamknięte muszle.
Wymieszaj odsączony makaron z małżami i odrobiną wody po makaronie. Gotuj przez minutę. Dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Nałóż danie na talerz i skrop oliwą extra virgin. Posyp resztą pietruszki i wcinaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE