Grillowana pierś kaczki w glazurze z syropu klonowego z sosem śliwkowym

Grillowana pierś kaczki w glazurze z  syropu klonowego z sosem śliwkowym
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • pierś kaczki (ze skórą)
  • pokrojona na kilkucentymetrowe paski

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ponacinać na krzyż skórę na paskach kaczki. Wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej kaczkę na około 30 minut. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, włożyć do rondelka. Dodać trochę cukru, laskę cynamonu i wino. Ustawić rondelek na węglach na grillu lub na kuchence gazowej, gotować około 25 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć śliwki przez sito. Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Wlać ocet winny, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Kawałki piersi ułożyć na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, piec 8 do 10 minut z każdej strony. Zdjąć z grilla lub patelni i odłożyć na parę minut, żeby stężały. Następnie pokroić je w skośne kawałki, wygodne do jedzenia palcami. Na talerz wylać warstwę sosu, na nim ułożyć kawałki kaczki. Udekorować gałązkami kolendry.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE