Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chili i nerkowcami

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chili i nerkowcami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
500 g piersi kurczaka

Marynata i panierka:
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 filiżanka skrobi kukurydzianej
1 filiżanka białek
100 ml octu winnego albo cydrowego
sól
pieprz
jasny sos sojowy
olej z otrębów ryżowych

Sos:
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
imbir
2 czerwone papryki
pół dojrzałego ananasa
1 filiżanka parzonych nerkowców
1 pęczek dymki
1 pęczek kolendry
ocet ryżowy
ćwierć filiżanki brązowego cukru
skrobia kukurydziana

Przygotowanie:
Pokrojonego kurczaka zamarynować w occie, sosie sojowym, imbirze i czosnku. Obtoczyć w skrobi kukurydzianej i zanurzyć w białkach. Usmażyć na oleju.
Pozostałe składniki (poza skrobią) podsmażyć i dodać kurczaka. Powstały sos zagęścić skrobią.
Podawać z ugotowanym ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA