Lasagne al forno

Lasagne al forno zobacz Lasagne al forno 2018-06-19 13:00:53
Lasagne al forno
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g świeżego ciasta makaronowego (można zrobić samemu w domu albo kupić w delikatesach albo użyć suchych płatków lasagne)
  • sól
  • oliwa
  • sos boloński (ragu alla bolognese: patrz oddzielny przepis) z 250 g mięsa
  • ok. 100 g masła
  • ząbek czosnku
  • 200 g startego parmezanu
Składniki sosu beszamelowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

W garnku rozpuść masło. Wsyp mąkę. Wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Powoli dolewaj mleko i mieszaj trzepaczką. Doprowadź sos do wrzenia ciągle mieszając. Gotuj około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dno wyłóż płatami lasagne. Pokryj je sosem beszamelowym, następnie warstwą ragu alla bolognese. Posyp parmezanem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników. Ostatni płat lasagne pokryj tylko resztką sosu beszamelowego, posyp parmezanem i obłóż płatkami masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni C na ok. 30-40 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE