Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami

Przygotował:

Bill Granger

Seria kulinarna:
Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Bezy
białka z 4 jajek
szczypta soli
4 łyżki cukru

Brzoskwinie w syropie
brzoskwinie
cukier
woda
woda pomarańczowa
laska cynamonu

Przygotowanie
Ugotować syrop z 2 porcji wody na porcję cukru. Do gotowania dodać laskę cynamonu i odrobinę wody pomarańczowej. Z brzoskwiń usunąć pestkę i pokroić na cząstki. Włożyć do syropu, gotować aż zmiękną. Wyjąć owoce, przestudzić i zdjąć z nich skórki, które należy włożyć z powrotem do syropu i gotować, aż połowa płynu odparuje. Gdy syrop ostygnie, umieścić w nim kawałki brzoskwiń i włożyć do lodówki na około godzinę.

Białka ubijać ze szczyptą soli przy pomocy trzepaczki lub miksera, w trakcie dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż się rozpuści i powstanie sztywna piana. Blachę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć pergaminem. Łyżką nakładać kulki piany. Piec 75 minut w temperaturze 120 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć bezy do plastikowego pojemnika. Wystudzone ułożyć na talerzyku. Przed podaniem lekko zgnieść górę bezy i umieścić na nich porcję lodów waniliowych. Obok położyć kawałki brzoskwiń, całość polać brzoskwiniowym syropem.

© Bill Granger 2006

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE