Ryż z mlekiem kokosowym, pistacjami, mango i citrus powder

Ryż z mlekiem kokosowym
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu, jakikolwiek rodzaj
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki solonych pistacji, obranych z łupinek i pokruszonych
  • 3 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
  • mango, obrane i pokrojone w kostkę
Citrus powder:
  • sparzone skórki z 2 cytryn
  • sparzone skórki z 2 limonek
  • sparzone skórki z 2 pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż zalej mlekiem kokosowym, dodaj miód, gotuj na małym ogniu ok. 15 min., aż zacznie się rozpadać. Często mieszaj, żeby się nie przypalił. Do ciepłego ryżu dodaj wodę różaną.

Przygotuj citrus powder. Skórki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 70 stopni, ok. 1,5 godziny lub do momentu, aż będą suche. Zmiel w młynku do kawy na puder.

Ryż podawaj z pistacjami, mango i posyp citrus powder.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA