Mule po belgijsku

Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 kg muli (omułków)
- 50 g masła
- 3 duże posiekane szalotki
- 2 gałązki selera naciowego
- drobno pokrojone
- 1 por
- drobno pokrojony
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Omułki wypłukać pod zimną bieżącą wodą, wyszorować muszle i usunąć z każdego omułka bisior. Odrzucić te, które po dotknięciu się nie zamykają. W rondlu stopić masło, dodać szalotki, seler, por i listki laurowe, podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Włożyć omułki i połowę pietruszki oraz tymianek, posypać pieprzem, wymieszać, potrząsając rondlem. Wlać wino, zagotować, a następnie gotować pod przykrywką przez 3 minuty. Mule są gotowe, kiedy się pootwierają. Omułki, które się nie otworzyły, usunąć. Wlać śmietanę i wymieszać. Podawać w dużych miseczkach, posypane pozostałą natką.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze