Sałatka z ciecierzycą, buraczkami i kaszą bulgur

Sałatka z ciecierzycą, buraczkami i kaszą bulgur
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania dietetyczne, Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 upieczony burak
  • 100 g chudego twarogu
  • ½ jabłka
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ szklanki odsączonej, ugotowanej ciecierzycy
  • duża szczypta ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki kolendry
  • 1 łyżka szczypiorku
  • oliwa niefiltrowana
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Buraczka i jabłko kroimy w niedużą kostkę i wraz z ugotowaną kaszą wrzucamy do miski. Dorzucamy ciecierzycę, poszatkowany szczypiorek i pietruszkę. Dodajemy przyprawy, które wcześniej warto utrzeć w moździerzu. Skrapiamy całość sokiem z cytryny i oliwą. Mieszamy i serwujemy posypane pokruszonym twarogiem najlepiej po schłodzeniu.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE