oglądaj również przez internet

(Two Greedy Italians), seria dokumentalna, Wlk. Brytania, 2011, 4 x 60


"Dwóch łakomych Włochów" to program nie tylko o gotowaniu. Pełni humoru i ciepła szefowie kuchni - Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo z wrodzoną sobie południową pasją opowiadają o włoskich specjałach, swoich rodakach, historii Włoch i pięknie tamtejszego krajobrazu.

Światowej sławy kucharze i starzy znajomi powracają do rodzinnego kraju po ponad czterdziestu latach emigracji. Panowie wyruszają w podróż po Włoszech, aby na nowo odkryć smaki Italii i zobaczyć jak zmieniła się włoska kultura. W niezwykle barwnej, pięknie sfilmowanej serii, Antonio i Gennaro wykorzystując najświeższe lokalne produkty, przygotowują dania, na widok których cieknie ślinka. Kuchnia włoska ma historię równie długą i wspaniałą, jak same Włochy, a jednak udaje jej się podążać za światowymi trendami i innowacjami kulinarnymi. Bohaterowie serii czerpią z tego, co najlepsze w tradycji i najbardziej wysmakowane w nowoczesności oraz łączą wszystko razem w celu stworzenia kuchni pełnej pasji smaków i zapachów. Odwiedzają m.in. Bolonię, Neapol i Turyn, szukając tego, co w kuchni z Półwyspu Apenińskiego najlepsze. Antonio i Gennaro z pasją przybliżają nie tylko włoskie jedzenie, ale i kulturę, styl życia oraz ludzi. Sympatyczni kucharze i wielcy entuzjaści południowych potraw sprawią, że każdy z widzów z pewnością stanie się wielbicielem włoskiej kuchni. Kuchni z ogromnymi tradycjami, a jednocześnie jednej z najbardziej nowoczesnych na świecie.

Antonio Carluccio, rodowity Włoch, prowadzący restaurację w londyńskim Covent Garden, należy do najpopularniejszych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii. W telewizji pojawia się regularnie, świetnie sprzedają się też napisane przez niego książki, takie jak Antonio Carluccio's Passion for Pasta, A Passion for Mushrooms czy An Innovation to Italian Cookery. Gennaro Contaldo, również rodowity Włoch, znany jest szeroko z tego, że zaraził Jamiego Olivera miłością do włoskiej kuchni. Pracę w gastronomii rozpoczął w wieku 8 lat. Po przeprowadzce do Wielkiej Brytanii pracował w znanych londyńskich restauracjach, m.in. bardzo popularnej St John's Wood, należącej do Antonia Carlucciego Covent Garden oraz nieistniejącej już Passione. Contaldo jest autorem książek kulinarnych: Passione, Gennaro's Italian Yea", Gennaro's Italian Home Cooking oraz najnowszej Gennaro's Easy Italian.

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE