Gulasz z polentą

Gulasz z polentą
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
10

Przepis


To danie łączy składniki i pomysły typowe dla trzech regionów, zachowując włoski charakter. Polenta pochodzi z północy, scottiglia to gulasz z różnych rodzajów mięs, typowy dla Toskanii, a “alla spianatora” to sposób jedzenia rodem z Abruzzi, gdzie na specjalny, okrągły stół lub deskę wylewa się rzadką polentę, a na środek nakłada górę gulaszu. Ludzie siadają wokół stołu, uzbrojeni w widelce i wspólnie jedzą. To prawdziwa potrawa biesiadna.



Gulasz:
2,2 kg różnych mięs: wieprzowiny, jagnięciny, królika i dzika
100 ml oliwy
4 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
2 duże marchewki
3 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wina
1 łyżka jagód jałowca
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
4 listki szałwii
1 łyżka listków rozmarynu
1,5 kg krojonych pomidorów (z puszki)
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i świeżo zmielony pieprz
2 liście laurowe

Polenta:
3 litry wody
20 g soli
600 g polenty błyskawicznej
250 g sera fontina lub taleggio
100 g świeżo startego parmezanu
100 g niesolonego masła

Przygotowanie:
Przygotować gulasz: mięso pokroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę, marchew, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i czosnek. Smażyć aż będą miękkie, około 7 minut, następnie wrzucić mięso. Obsmażać mięso ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni, około 8 – 10 minut. Potem wlać wino i zmniejszyć płomień, by płyn tylko mrugał. Dodać jagody jałowca, ziarna pieprzu, szałwię, rozmaryn, liście laurowe i krojone pomidory, zamieszać i gotować 5 minut, następnie dodać gałkę muszkatołową i koncentrat pomidorowy. Gotować pod przykryciem przez 1 – 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso jest już gotowe, przyrządzić polentę: w dużym garnku zagotować wodę i osolić. Wsypać polentę i mieszając gotować około 5 minut, aż masa będzie gęsta i gładka (Uwaga: mieszanina będzie gwałtownie bulgotać.) Pokroić fontinę lub taleggio w kostkę. Zdjąć garnek z ognia, wrzucić sery i masło i energicznie wymieszać. Postawić garnek z powrotem na kuchenkę i trzymać w cieple na bardzo małym ogniu. Zawołać wszystkich do stołu. Wylać polentę na stół lub dużą deskę, w środku zrobić dołek. Spróbować gulaszu, ew. doprawić do smaku i wylać pośrodku polenty. Buon appetito!

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE