Gnocchi z ricottą

Gnocchi z ricottą
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 2.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
Gnocchi:
500 g świeżej, zimnej ricotty
150 g startego parmezanu
1 rozmącone jajko
150 g przesianej mąki pszennej
sól i pieprz
szczypiorek

Sos:
50 g masła
2 łyżki oliwy
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 filiżanka groszku
ćwierć filiżanki wody
ćwierć filiżanki liści mięty
pół filiżanki liści bazylii
1 filiżanka posiekanej natki pietruszki
ćwierć filiżanki startego sera pecorino

Przygotowanie:
Ricottę rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, mąkę, parmezan i szczypiorek. Zagnieść miękkie ciasto. Na podsypanym mąką blacie formować wałeczki. Kroić na 2-centymetrowe kawałki. Tak przygotowane gnocchi wrzucić do osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszać. Wyławiać, kiedy wypłyną na powierzchnię.
W rondelku rozgrzać masło i oliwę. Dodać czosnek, smażyć, aż zmięknie. Wrzucić groszek, wlać wodę i gotować do odparowania. Dodać zioła, ugotowane gnocchi, sól i pieprz.
Podawać posypane startym serem pecorino.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE