Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 500 g makaronu
- 4 pomidory (ok. 800 g)
- 1 mała marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 3 sardele
- ½ chili
- 150 g kremówki
- 300 g krewetek, obranych, mogą być mrożone
- 1 łyżeczka miodu
- cynamon
- sól, pieprz
- kilka gałązek bazylii
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchew, seler i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek w plasterki, a chili drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sardele i przesmażamy, aż się rozpadną, dodajemy czosnek i warzywa, prócz pomidorów. Smażymy dotąd, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory, doprawiamy cynamonem, miodem, pieprzem, solą. Gotujemy bez przykrycia ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Miksujemy, dodajemy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze 5 minut. Posypujemy świeżą bazylią i serwujemy z makaronem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze