Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami

Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 12 kwiatów dyni (należy z nich usunąć pręciki)
  • 150 g średniej wielkości surowych krewetek (należy je obrać z pancerzyków i usunąć przewód pokarmowy)
  • kilka listków koperku
  • 2 białka
  • pół szklanki mączki ziemniaczanej
  • do obtaczania
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • drobno posiekany
  • 1 limonka
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • szczypta soli i pieprzu

Kalkulator wag i miar

Przepis

W moździerzu ubić krewetki na pastę (tak, by były w niej wyczuwalne kawałeczki krewetek). Dodać połowę koperku, sos rybny, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Do każdego kwiatu nałożyć mniej więcej łyżeczkę pasty krewetkowej, zwinąć płatki na górze. Kwiaty zanurzać w białku, następnie oprószyć mączką ziemniaczaną, strząsnąć nadmiar mączki. Olej w woku lub w garnku rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smażyć po 4 kwiaty na złocisto, wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia. Ułożyć usmażone kwiaty na długim półmisku, udekorować pozostałymi listkami koperku. Podawać jako przystawkę, z ćwiartkami limonki do skropienia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE