Kiszone cytryny

Kiszone cytryny
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • 1,5 kg drobnych cytryn
  • dużo grubej soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Cytryny wyszorować i sparzyć skórkę. Pokroić na cztery części wzdłuż pozostawiając nie rozcięte ogonki. Do każdej wetrzeć maksymalną ilość grubej soli. W wyparzonym słoiku ułożyć je bardzo ściśle, aż puszczą sok i dolać tyle świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, aby je przykryć. Zamknąć i odstawić na trzy-cztery tygodnie, muszą być stale przykryte sokiem. Jeżeli na cytrynach pojawi się biały nalot wystarczy go przed użyciem spłukać. Skórkę używamy do przyprawiania duszonych mięs, sosów i sałatek, np. z pomidorów, oliwek, ogórków i kolendry lub do marynowania oliwek.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE