Kawowe semifreddo

Kawowe semifreddo
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 350 g śmietanki 30%
  • 50 g ziaren kawy
  • 500 g mascarpone
  • 9-12 biszkoptów savoiardi
  • 150 ml kawy espresso
Beza:
  • białka z 3 jajek
  • 250 g cukru
  • 60 ml wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozdrobnić ziarna kawy, wymieszać ze śmietaną i wstawić do lodówki na 2 godziny (jeszcze lepiej na noc). Przecedzić.

W rondelku połączyć wodę z cukrem i gotować do 121 stopni. Ubić białka i powoli wlać gorący syrop i dalej ubijać, aż ostygnie (tak robiąc będziemy mieli włoską bezę idealną do wszystkiego).

Wymieszać bezę z mascarpone. Ubić śmietankę (kawową) i dodać do poprzedniej masy. Wlać masę do foremek. Wstawić do zamrażalki. Po 30 minutach ułożyć na wierzchu biszkopty namoczone w kawie i z powrotem wstawić do zamrażalnika, aż się zamrozi.

Wyciągnąć z foremki odwracając górą na dół (biszkopty powinny być podstawą deseru), pokroić w porcje i udekorować gorzką posiekaną czekoladą.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE