Crostini z tuńczykiem w pistacjach

Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
10

Przepis




Tuńczyk:
200g niesolonych pistacji
2 cytryny (tylko otarta skórka)
1 kg tuńczyka żółtopłetwego
1 łyżka soli morskiej
oliwa

Grzanki:
4 ciabatty
1 ząbek czosnku
oliwa

Marynowana cebula:
1 czerwona cebula
2 łyżki czerwonego octu winnego
½ dużej pomarańczy (tylko sok)

Do podania:
roszponka, młody groszek lub rukiew wodna
sok z cytryny
225 g słoik pieczonej czerwonej papryki
2 jaja na twardo (tylko rozgniecione żółtka)
40 filetów z anchois

Tuńczyk:
Pistacje drobno zemleć w blenderze, wysypać równą warstwą na deskę, posypać skórką z cytryny, solą i pieprzem. Kawałki tuńczyka natrzeć oliwą i starannie obtoczyć w orzechach. Ciasno zawinąć w folię spożywczą, uformować w serdelek i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Mocno rozgrzać nieco oliwy w nieprzywierającej patelni i równomiernie zrumienić tuńczyka (po 30 sekund z każdej strony).
Zawinąć ciasno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

Grzanki:
Ciabatty przekroić na pół wzdłuż. Mocna rozgrzać patelnię grillową. Posmarować ciabatty oliwą i piec po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Lekko natrzeć je przeciętym ząbkiem czosnku i pokroić na kromki grubości palca.

Marynowana cebula:
Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półplastry, zalać octem i sokiem z pomarańczy i wygnieść ręką.

Podanie:
Zieleninę opryskać w misce sokiem z cytryny. Tuńczyka pokroić na plastry grubości 0,5cm.
Na każdej grzance ułożyć nieco zieleniny, plaster tuńczyka i kawałek pieczonej papryki. Przybrać marynowaną cebulą i szczyptą żółtka oraz filetem z anchois.

Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE