Jola Słoma

Hummus ze świeżym tymiankiem


Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Hummus ze świeżym tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

20 dag namoczonej fasoli

6 łyżek oliwy

3 łyżki pasty sezamowej

1 łyżeczka soli

sok z 1 dużej cytryny

1 garść liści świeżego tymianku

 

Przygotowanie:

Fasolę odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Gotujemy do miękkości przez ok. 1 godzinę. Miksujemy odsączoną fasolę z oliwą, pastą sezamową, solą i sokiem z cytryny oraz odrobiną wody z gotowania na jednolitą masę o konsystencji kremu. Na koniec mieszamy z posiekanymi liśćmi tymianku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

#anat

16.01.2012 11:41


CYTUJ

zamiast fasoli używam ciecierzycy jest też super

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.