Krewetki tygrysie ze smażoną brzoskwinią i sosem mango

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 8 dużych krewetek surowych w skorupie z głowami
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 nieobrane ząbki czosnku
- pół świeżego mango lub pół szklanki gotowej pulpy
- sok z połowy grapefruita
- łyżeczka posiekanej kolendry
- 2 łyżki mleka kokosowego
- sok z jednej limonki
- 2 soczyste brzoskwinie
- łyżka masła
- łyżka cukru brązowego
Przygotowanie:
Krewetki tak obierz z pancerza, aby pozostała głowa i ogon, odstaw. Za pomocą blendera zmiksuj: mango, sok, kolendrę, mleczko i sok z limonki na gładki puszysty sos po czym wstaw do lodówki na trochę żeby składniki się przegryzły. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, pod koniec dodaj cukier. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć lekko zmiażdżony nieobrany czosnek, a następnie krewetki, smaż chwilę aż zrobią się mocno czerwone. Podawaj z brzoskwiniami i sosem mango.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze