Kukurydziana szarlotka

Kukurydziana szarlotka zobacz Kukurydziana szarlotka 2018-06-19 13:01:28
Kukurydziana szarlotka
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka drobnej kaszy kukurydzianej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 kg jabłek
  • 10 dag masła lub masła roślinnego
  • 1 łyżka oleju do smarowania i 2 łyżki kaszki kukurydzianej do wysypania blachy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mieszamy ze sobą kaszkę i mąkę kukurydzianą z 1/2 szklanki cukru, solą. Obrane jabłka ucieramy na grubej tarce, mieszamy z przyprawą korzenną, kardamonem, pieprzem i resztą cukru. Na dno posmarowanej i wysypanej blachy wysypujemy 3/4 mąki z kaszą. Następnie kładziemy jabłka, potem resztę mąki z kaszą, a na wierzch kładziemy cienkie plasterki schłodzonego masła. Pieczemy ok. 30-40 min. w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 stopni C.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE