Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów

Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
2 kacze piersi
4 łyżki oliwy
500 g mielonych orzechów włoskich plus łyżeczka posiekanych orzechów
1 posiekana cebula
1 pokrojona w plasterki marchewka
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka mielonej kurkumy
1 l bulionu z kurczaka
4 łyżeczki syropu z granatów
kwiaty hibiskusa w syropie
czarny pieprz i sól

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Kaczkę przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Mięso przełożyć do formy do pieczenia.
Podsmażyć cebulę, czosnek, kurkumę i marchewkę. Posolić do smaku. Wlać bulion, syrop z granatów, dodać mielone orzechy, 3 kwiaty hibiskusa i łyżeczkę syropu z hibiskusa. Doprowadzić do wrzenia i zredukować na małym ogniu. Tak przygotowanym sosem polać kaczkę, a następnie wstawić do piekarnika na półtorej godziny.
Posypać kaczkę posiekanymi orzechami i podawać na ogrzanym talerzu.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE