Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush zobacz Baba ghanoush 2018-06-19 12:16:43
Baba ghanoush
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 1.50

Przygotował:

Agata Jędraszczak

Seria kulinarna:
ImprezuJEMY (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • bakłażan
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ pęczka natki
  • oliwa
  • sól
  • tahini

Kalkulator wag i miar

Przepis

Czosnek obrać z łupinek. Bakłażana naciąć w kilku miejscach i w powstałe zagłębienia włożyć czosnek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Kiedy bakłażan będzie miękki, a jego skórka stanie się mocno brązowa, wyjąć go z piekarnika. Przestudzić chwilę. Warzywo przeciąć na pół i za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ. Wrzucić do blendera razem z natką, solą i tahini.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE