Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • obranych i startych
  • 60 ml śmietany
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Blachę posmaruj obficie masłem lub olejem. Wyciśnij sok ze startych ziemniaków za pomocą papierowego ręcznika i wrzuć ziemniaki do miski. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Ziemniaki powinny zniknąć pod ich warstwą. Nakładaj masę łyżką na blachę formując małe naleśniki. Piecz 15 min. Przełóż na drugą stronę i piecz kolejne 15 min, aż brzegi placków będą chrupiące i złociste. Podawaj ciepłe na półmisku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE