Tarta cebulowo- czosnkowo- szczypiorkowa

Tarta cebulowo- czosnkowo- szczypiorkowa
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis




Rozgrzać piekarnik do 170ºC.
Przygotować spód tarty z kruchego ciasta i upiec go, nie rumieniąc.

Nadzienie do tarty
6 ząbków czosnku
230 ml śmietany 12%
200 ml tłustego mleka
2 żółtka
1 jajko
sól, pieprz
2 czerwone cebule
200 g łagodnego pleśniowego sera (np. Dolcelatte)
pęczek szczypiorku

Przygotowanie
Czerwone cebule pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na gorącym oleju, aż zrobią się brązowe
i chrupiące. Zagotować wodę w rondlu. Ząbki czosnku obrać, wrzucić do wrzątku i gotować przez minutę. Wyjąć ząbki łyżką cedzakową, wylać wrzątek. Włożyć czosnek z powrotem do rondla i zalać śmietaną oraz mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 10- 15 min, aż ząbki będą miękkie. Czosnek przełożyć do miski, a mleczny płyn odstawić. Zmiażdżyć ząbki czosnku widelcem, dodać żółtka i jajko. Starannie utrzeć składniki i dolać mieszaninę mleka i śmietany, w której gotował się czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Na przygotowanym kruchym spodzie ułożyć usmażoną czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posiekany szczypiorek. Zalać wszystko przygotowanym śmietankowym nadzieniem. Piec 30 - 40 min. Podawać na ciepło albo na zimno z dodatkiem sałaty.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE