Ciastka z kozim serem

Ciastka z kozim serem
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20

Przepis

Składniki:
250 ml porto
200 g cukru
12 małych fig
płat ciasta francuskiego
110 g świeżego sera koziego
60 ml gęstej śmietany
łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (ew.)
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 º C. Podgrzać porto z cukrem w rondlu, wrzucić figi, nakryć papierowym krążkiem i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Wyjąć figi i wygotować porto do gęstości sosu. Odstawić.
Wykroić z ciasta 4 kółka o średnicy 10 cm. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Przykryć je drugą blachą i piec, aż się zrumienią, 15 – 20 minut. Rozluźnić ser łyżką i wymieszać ze śmietaną na gładką masę. Wymieszać z rozmarynem i popieprzyć. Wyjąć zrumienione ciasto. Posmarować kółka masą serową. Przepołowić figi, ułożyć na serze i posypać orzechami. Zapiekać, aż ser stanie się gorący, ok. 5 minut. Podawać z sałatą oraz z zygzakiem syropu z boku.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE