Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska
Oceń przepis:
149 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g pieczonej łopatki (z przepisu na wolno pieczoną łopatkę)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 2 marchewki
  • 200 ml pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz
Na wierzch:
  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 500 g miąższu z dyni
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną pieczoną łopatkę i podsmażyć. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i sos. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut.

W tym czasie obrane ziemniaki i dynię pokrojoną na duże kawałki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu dodać masło, śmietanę i mleko i ubić na gładkie puree. Najlepiej lekko zmiksować blenderem.

Podduszone mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć puree z ziemniaków i dyni i kilka razy przeciągnąć wzdłuż widelcem, aby powstały rowki.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C i wstawić zapiekankę na 25-30 minut, aż puree będzie lekko przypieczone z wierzchu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA