Jajka w woreczkach z aromatem borowików podane na błyskawicznych plackach ziemniaczanych

Jajka w woreczkach z aromatem borowików podane na błyskawicznych plackach ziemniaczanych
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (wielkanoc)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na oliwie dość mocno wysmażyć borowiki i odstawić. Do 4 śniadaniowych woreczków foliowych rozdzielić borowiki z oliwą i do każdego wbić po 1 jajku. Woreczki związać tak, by pozostało jak najmniej powietrza w środku. Gotować w gorącej, ale nie wrzącej zbyt mocno wodzie przez 4-5 minut. W malakserze drobno zmiksować ziemniaki. Masę wycisnąć przez lnianą ściereczkę lub gazę, by oddzielić nadmiar wody. Do masy dodać 1 jajko, przyprawić i wymieszać. Smażyć placki ziemniaczane na złoty kolor. Na placki ułożyć po plastrze szynki. Woreczki z jajkami ostrożnie rozciąć nożyczkami i ułożyć na plastrach z szynką. Posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Całość polać gorącym masłem, w którym zeszklono czosnek i natkę pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE