Żurek domowy

Żurek domowy
Oceń przepis:
167 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego ugotowanego na żeberkach
  • 300-500 ml zakwasu (w zależności jak bardzo jest kwaśny)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 3 kiełbasy polskie, surowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 ugotowana marchew z wywaru
  • 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu (lub kupnego)
  • 2 – 3 łyżeczki majeranku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • jaja ugotowane na twardo
  • śmietanka 30 % (ewentualnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzewamy bulion, wkładamy do niego kiełbasy. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojony boczek, który dodajemy do bulionu (uwaga: kiełbasę parzymy, nie gotujemy, wtedy będzie soczysta, a nie wiórowata). Na tej samej patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy do garnka. Ugotowaną kiełbasę wyławiamy, studzimy i kroimy w plastry. Do zupy dolewamy zakwas – najlepiej własnej roboty. Na początek mniej, później, jeśli jest za mało kwaśny, dolewamy więcej. Dodajemy całe ząbki czosnku, doprawiamy całość chrzanem, majerankiem, pieprzem i solą. Gotujemy ok. 3-4 minut, dodajemy białą kiełbasę, pokrojoną w plastry marchew . Zabielamy zupę śmietaną, którą wcześniej hartujemy małą ilością zupy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA