Zupa chałwowa z domowymi sezamkami

Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 15 minut
Składniki:
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 30%
- 350 ml mleka
- 30 g pasty sezamowej tahini
- 10 g sezamu jasnego
- 10 g sezamu czarnego
- 200 g chałwy
- 1 łyżka masła
- 40 g glukozy
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka umyj i oddziel żółtka od białek. Zagotuj mleko ze śmietaną i laską wanilii przekroją wzdłuż, aby uwolnić nasionka. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek dodaj chochelkę ciepłego mleka stale mieszając, aby żółtka się nie ścięły. Tak powstałą miksturę powoli wlej do garnka z mlekiem i śmietanką ciągle mieszając. Poczekaj, aż zupa zgęstnieje i usuń laskę wanilii. Dodaj sezamową pastę tahini i pokrojoną chałwę. Całość zamieszaj.
Zrób domowe sezamki. Przygotuj papier do pieczenia. Na rozgrzaną patelnię wsyp glukozę, cukier puder, masło, sezam jasny oraz czarny i zamieszaj aby połączyć składniki. Szybko przelej na papier. Rozprowadź równo masę o grubości ok. 2 mm. Kiedy ostygnie pokrój w paski i uformuj w dowolny kształt i dodaj do zupy.
Zrób domowe sezamki. Przygotuj papier do pieczenia. Na rozgrzaną patelnię wsyp glukozę, cukier puder, masło, sezam jasny oraz czarny i zamieszaj aby połączyć składniki. Szybko przelej na papier. Rozprowadź równo masę o grubości ok. 2 mm. Kiedy ostygnie pokrój w paski i uformuj w dowolny kształt i dodaj do zupy.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze