Kurczak faszerowany czosnkiem

Kurczak faszerowany czosnkiem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na grillu lub w piekarniku ustawić blaszkę do pieczenia, włożyć główkę czosnku, przekrojoną na pół, przekrojone na pół cebulki i limonkę (wszystko ułożyć na przekrojonej powierzchni) oraz listki laurowe, podkarmelizować na sucho, posypać solą i pieprzem. Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć posiekaną cebulę, a kiedy zmięknie, dodać chili, osączone z octu, w którym się moczyły. Dodać posiekany imbir, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż chili zmięknie. Przełożyć zawartość patelni do malaksera albo moździerza, wlać łyżkę octu, w którym moczyły się chili i zmiksować lub rozetrzeć wszystko na papkę. Kurczaka ułożyć piersią do góry. Wsunąć palce pod skórę na piersi i delikatni przesuwać w dół, tak, by między mięsem, a skórą powstała kieszonka. Do kieszonki włożyć pastę z chili i rozsmarować po mięsie. Do środka kurczaka włożyć podkarmelizowane kawałki czosnku, cebulek i limonki oraz listki laurowe. Posypać kurczaka solą i pieprzem, natrzeć oliwą. Ułożyć na grillu, piersią do dołu (węgle nie powinny być za mocno rozgrzane). Przykryć pokrywą (lub dużym garnkiem czy metalową miską) i piec/wędzić około 40 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE