Kaszotto z podrobami

Kaszotto z podrobami zobacz Kaszotto z podrobami 2018-06-19 12:28:51
Kaszotto z podrobami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ok. 750 ml lekkiego bulionu
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 350 g serduszek drobiowym
  • 350 g żołądków drobiowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżka mielonych grzybów leśnych
  • garść świeżego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 marchew
Opcjonalnie:
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany

Kalkulator wag i miar

Przepis

Żołądki czyścimy z błonek i ew. twardych części, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy, zalewamy czystą wodą i zagotowujemy ponownie. Znów powtarzamy czynność, z tym, że do świeżej wody dodajemy listek laurowy, ziele i ziarna pieprzu. Gotujemy na nie dużym ogniu ok. 1 – 1,5 h, aż żołądki będą miękkie.
Odcedzamy i kroimy drobniej. Serduszka czyścimy z żyłek, kroimy na pół i odkładamy.
W szerokim rondlu rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, jak się rozpuści wsypujemy dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażamy i dosypujemy kaszę. Smażmy chwilę mieszając, aż kasza dokładnie pokryje się tłuszczem, w razie potrzeby możemy dodać więcej masła.
Posypujemy całość suszonymi, mielonymi grzybami, podlewamy chochlą bulionu i gotujemy, co jakiś czas mieszając i podlewając płyn za każdym razem, jak kasza go wchłonie.
Po około 15 minutach gotowania dodajemy serduszka drobiowe, a po kolejnych 5 minutach marchew pokrojoną w julienne. Doprawiamy majerankiem, koperkiem, mieloną papryką i pieprzem.
Jak już kasza zmięknie dodajemy pokrojone żołądki drobiowe, dodajemy łyżkę masła posypujemy poszatkowaną nacią pietruszki i serwujemy gorące. Jeśli chcemy uzyskać danie z sosem, pod koniec gotowania należy dodać śmietanę i krótko razem podgrzać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE