Placki z leśnych grzybów

Placki z leśnych grzybów
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.30
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

  • 500 g grzybów (maślaki
  • podgrzybki
  • kozaki/koźlarze)
  • 60 g boczku
  • duża cebula
  • 2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
  • 4-5 łyżek mąki
  • 4 jajka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Umyte, osuszone grzyby i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić boczek pokrojony w drobną kostkę, grzyby i cebulę, smażyć przez chwilę na silnym ogniu, po czym przykryć i dusić z 10-15 minut na niewielkim ogniu. Przestudzić dodać pietruszkę, mąkę, wbić jajka, dokładnie wyrobić masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, łyżką nakładać niewielkie placki, smażyć z obu stron. Placki wykładamy na talerz polewamy kwaśną śmietaną oprószamy
szczypiorkiem i gotowe.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE