Grillowana polenta z sosem pomidorowym

Grillowana polenta z sosem pomidorowym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przepis

Ugotuj polentę tak, jak w przepisie na POLENTĘ Z PRAWDZIWKAMI




Sos pomidorowy:
oliwa
2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 kg pomidorów bez skórki z puszki
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sos serowy:
masło
garść majeranku
100 g mascarpone
200 g gorgonzoli

Przygotowanie:
Podsmaż cebulę i czosnek na dużej ilości oliwy, aż zmiękną i się zeszklą. Dodaj pomidory, przesmaż na większym ogniu, dopraw, zmniejsz ogień i duś pod niepełnym przykryciem przez półtorej godziny.
Ukrój porcję polenty i upiecz na rozgrzanym grillu z obu stron. Przygotuj sos serowy. Rozgrzej masło w rondlu, dodaj majeranek, mascarpone i gorgonzolę. Dopraw szczyptą pieprzu i wymieszaj. Podawaj polentę z grilla z dwoma sosami na gorąco.

© Rose Gray i Ruth Rogers

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE