Pieczony schab faszerowany podany z kwaśnicą w chlebkach

Pieczony schab
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 długi kawałek schabu środkowego bez kości
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • 300 g sera bursztyn
  • bułka tarta
  • włoszczyzna młoda
  • koperek, natka pietruszki
  • rozmaryn świeży
  • sól, pieprz czarny
  • liść laurowy, ziele angielskie
Kwaśnica:
  • 2 kg kiszonej młodej kapusty
  • młoda włoszczyzna
  • śliwki wędzone
  • sok z ogórków kiszonych
  • koper świeży
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • kminek
  • kilka niedużych chlebków
Ziemniak pieczony na rumiano:
  • 10-15 ziemniaków
  • smalec
  • olej
  • sól, pieprz czarny
  • ząbki czosnku
  • szałwia świeża
Kiełbasa z kija:
  • 2-3 dłuższe kawałki kiełbasy
  • olej do smarowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Schab rozcinamy na płask, nacinając go nie do końca. Rozklepujemy na cieńszy arkusz, dokładnie solimy i traktujemy świeżo mielonym pieprzem.


Na patelni przesmażamy cebule, doprawiamy mielonym zielem angielskim i liściem laurowym, pieprzem i solą. Lekko studzimy i łączymy z mięsem mielonym, bułką tartą, startym serem, natką pietruszki, koperkiem. Dokładnie wyrabiamy i przekładamy na schab.


Zwijamy schab w roladę, suto oprószamy solą i pieprzem i obwijamy drutem, a nie sznurkiem - było nie było będzie to schab z grilla. Obsmażony schab wkładamy do brytfanny z gotującą się wodą z włoszczyzną, rozmarynem, pieprzem i solą. Dusimy około 1 godziny.


Kwaśnica: Warzywa gotujemy z przyprawami w wodzie do prawie miękkości, dodajemy kapustę kiszoną i sok z ogórków kiszonych oraz dużą ilość kopru. Na koniec dodajemy śliwkę suszoną.


Chlebki nacinamy z góry tak, aby można je było wydrążyć. Wydrążone chlebki smarujemy olejem na brzegach, zapiekamy na grillu na złoty kolor.


Obrane ziemniaki gotujemy we wrzątku około 15 minut, odcedzamy wstrząsamy i studzimy. W brytfannie rozgrzewamy smalec z olejem, dodajemy ząbki czosnku, podsmażamy i wyjmujemy. Do aromatycznego tłuszczu wstawiamy ziemniaki, Posypujemy odważnie solą, pieprzem. pieczemy około 1 godziny do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące. Przed podaniem, rozgniatamy tłuczkiem tak, aby wypełniły luki pomiędzy sobą, szałwię mieszamy z olejem i posypujemy nią po wierzchu ziemniaki.


Kiełbasę nabiajmy na długie patyki do szaszłyków lub metalowe szpadki, nacinamy okrężnymi ruchami tak, aby powstała nam spirala. Tak naciętą kiełbasę kropimy delikatnie olejem i grillujemy na złoty kolor.


Do zapieczonych chlebków wkładamy plaster faszerowanego schabu, zalewamy kwaśnicą z młodej kapusty, do tego jeszcze pieczony ziemniak, kiełbaska z kija i danie gotowe!


 


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA