Deser z mango i truskawek

Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 130°C. Ubić białka ze zwykłym cukrem na jedwabistą, puszystą masę. Woreczkiem do wyciskania wycisnąć małe bezy na natłuszczony pergamin. Piec 45 minuta, aż będą chrupkie na wierzchu, a miękkie w środku. Połowę malin wysypać na tacę i posypać obficie cukrem pudrem. Zostawić, aż cukier się rozpuścić. Zmiksować i odstawić. Obrać mango, pokroić w kostkę i odstawić na bok. Ubić mascarpone ze skórką startą z połowy cytryny, śmietaną i wnętrzem połowy laski wanilii. Odstawić. Pokruszyć ciasteczka i skropić likierem. Na dno szklanki nałożyć woreczkiem do wyciskania nieco kremu. Nałożyć nieco zmiksowanych malin i dodać nieco kremu. Dodać nieco kostek mango i znowu nieco kremu. Ułożyć warstwę pokruszonych ciasteczek i powtórzyć czynności. Na wierzchu przybrać bezami. Podać łyżkę i zajadać!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE