Pieczony okoń morski

Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 1
Składniki:
- 1 okoń morski
- łodyżka selera naciowego
- 0,5 ostrej papryczki
- 0,5 cytryny
- 15 ml Martini Rosso
- 15 ml Martini Extra Dry
- łyżka orzeszków piniowych albo posiekanych nerkowców
- łyżka oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno
- sól
- kawałek folii aluminiowej do zapakowania ryby
Przygotowanie:
Sprawioną rybę umyj i wytrzyj do sucha. Skórę natnij w skośne paski. Wnętrze ryby natrzyj odrobiną soli. Odkrój kawałek selera, taki, który zmieści się we wnętrzu ryby. Resztę selera drobno posiekaj. Posiekaj papryczkę, zetrzyj skórkę z cytryny. Resztę cytryny pokrój w plasterki. Do środka ryby włóż kawałek selera, plasterki cytryny i trochę ostrej papryczki. Posiekany seler i papryczkę wymieszaj ze skórką cytrynową, solą i dwoma rodzajami wermutu. Wetrzyj miksturę w naciętą skórę ryby. Ułóż rybę w rynience z folii aluminiowej, skrop olejem rzepakowym lub lnianym, posyp prażonymi orzeszkami. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z ryb
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze