Kanapka z awokado, bekonem, sałatą i pomidorami, frytki z dipem z octu słodowego, pudding z awokado

Kanapka z awokado, bekonem, sałatą i pomidorami, frytki z dipem z octu słodowego, pudding z awokado
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przepis

Składniki:
oliwa ziołowa
60 ml oliwy
łyżka rozmarynu
łyżka tymianku
posiekany ząbek czosnku
sól
pieprz

Kanapka z awokado, bekonem, sałatą i pomidorami
12 plastrów bekonu
8 kromek chleba
oliwa ziołowa
2 awokado, pokrojone na kawałki
2 dojrzałe pomidory
główka sałaty dębolistnej czerwonej
sól
pieprz

Dip z octu słodowego
240 ml octu słodowego
drobno pokrojona szalotka
drobno posiekany ząbek czosnku
4 liście laurowe
łyżeczka cukru
łyżeczka czarnego pieprzu
sól

Frytki
4-5 dużych ziemniaków czerwonoskórych
olej do smażenia
sól
dip z octu słodowego

Pudding z awokado (wychodzą ok 0,5 l puddingu)
1,5 łyżki żelatyny (pół paczki)
120 ml mleka
dojrzałe awokado
skórka i sok z jednej cytryny
szczypta soli
120 ml mleka skondensowanego

Oliwa ziołowa
1. Do moździerza włożyć zioła. Dodać 2 łyżki oliwy i czosnek.
2. Rozcierać, aż całość nabierze konsystencji pasty.
3. Przełożyć wszystko do miski, dodać pozostałe 2 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i odstawić na bok.

Kanapka z awokado, bekonem, sałatą i pomidorami
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i postawić stojak z kratką.
2. Na kratce ułożyć plastry bekonu. Piec około 20 minut w piekarniku, aż będą chrupkie. Wyjąć bekon z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
3. Na blasze ułożyć kromki chleba, posmarować oliwą ziołową. Piec w piekarniku, aż zrobią się lekko chrupkie.
4. Ułożyć kawałki awokado na chlebie, rozgnieść widelcem, doprawić solą i pieprzem.
5. Na rozgniecionym awokado ułożyć 3 plastry pomidora, doprawić solą i pieprzem. Następnie położyć 4 plastry bekonu. Na końcu położyć liście sałaty.
6. Przykryć całość kromką chleba i przekroić na pół.

Dip z octu słodowego
1. Wszystkie składniki włożyć do miski. Wymieszać i odstawić.

Frytki
1. Ziemniaki pokroić w słupki o równej długości i grubości 0,6 cm.
2. Włożyć ziemniaki do miski i namoczyć w zimnej wodzie od 0,5 do 24 godzin.
3. W dużym garnku rozgrzać olej do 160 stopni C. Na blasze ułożyć stojak z kratką.
4. Odcedzić ziemniaki i dokładnie osuszyć.
5. Podzielić na porcje. Smażyć, aż frytki lekko się zarumienią.
6. Wyjąć frytki z oleju i ułożyć na kratce. W ten sam sposób usmażyć pozostałe frytki.
7. Podnieść temperaturę oleju do 190 stopni C. Smażyć frytki, aż będą chrupkie i złotobrązowe.
8. Wyjąć frytki z oleju. Przełożyć do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć pozostałe frytki.
9. Podawać natychmiast po usmażeniu z dipem z octu słodowego.

Pudding z awokado
1. Wlać 60 ml mleka do miski, oprószyć żelatyną i zamieszać, żeby proszek się rozpuścił.
2. Resztę mleka wlać do małego garnka i podgrzać na małym ogniu.
3. Wlać trochę ciepłego mleka do miski z rozpuszczoną żelatyną i pomieszać. Wlać wszystko do garnka z ciepłym mlekiem.
4. Pozostałe składniki włożyć do blendera. Dodać ciepłe mleko z żelatyną i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Rozlać płyn do naczynek, przykryć folią. Pozostawić na godzinę w lodówce, żeby pudding się ściął.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE