Babcine ciasto z jabłkami

Seria kulinarna:
Kucharze świata (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przepis



Pieczone w foremkach ciastka robi się zalewając ciastem pokrojone jabłka. Kompozycja tego eleganckiego deseru obejmuje serduszka z puree, przyrządzonego z kiwi i truskawek, „narysowane” w kremie waniliowym.

Składniki ciasta
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
szczypta soli
10 dag niesolonego, roztopionego
2 łyżki stołowe mleka
3 jabłka Golden Delicious
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

Dodatkowo
1 ½ szklanki kremu waniliowego (custard)
1 kiwi, obrane, zmiksowane i przetarte przez sitko
10-12 truskawek, oczyszczonych, zmiksowanych i przetartych przez sitko
cukier puder do przybrania


Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smarujemy masłem 6 średniej wielkości foremek i wysypujemy je cukrem. Ubijamy jajka z cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy mąkę i ubijamy, by składniki się połączyły. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy, ubijając, roztopione masło i odstawiamy na kolejne 5 minut. Jeśli to konieczne – rozcieńczamy mlekiem. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. Obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Napełniamy nimi każdą foremkę. Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i zalewamy ciastem jabłka. Obficie posypujemy cukrem i pieczemy 15 minut, aż będą złocisto-brązowe. Na talerze wylewamy trochę kremu waniliowego. Puree z kiwi i truskawek przekładamy do oddzielnych, plastikowych butelek. Za ich pomocą wyciskamy na przemian małe kropki puree wokół brzegu sosu. Za pomocą wykałaczki rysujemy okrąg poprzez środki wszystkich kropek, tworząc łańcuch serduszek. Wyjmujemy ciastka z foremek i kładziemy je pośrodku każdego talerza. Oprószamy cukrem pudrem.

© Michele Sorrentino

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE