Makaron z sosem orzechowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 400 g makaronu tagliatelle
Przygotowanie:
Orzechy utrzeć z czosnkiem i parmezanem w malakserze, dodać oliwę i śmietankę. Makaron ugotować al dente. Sos orzechowy połączyć z gorącym makaronem. Jeżeli sos jest za gęsty dodać trochę wody z gotowania makaronu. Posypać świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dodatkowo parmezanem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze