Bakłażanowy krem z fetą

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki włoskich orzechów
  • pokruszona feta
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej natki kolendry
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bakłażana nakłuć w wielu miejscach widelcem. Ułożyć na kratce w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec aż ściemnieje i oklapnie. Ostudzonego obrać ze skóry. Przeciąć na pół, dobrze odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać oliwę. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, oskrobać z odpadającej suchej skórki, pokruszyć. Wymieszać bakłażana z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Podawać na przekąskę z grzankami, bułką lub arabską pitą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE