Mielone z ciecierzycy

Mielone z ciecierzycy zobacz Mielone z ciecierzycy 2018-06-19 13:00:56
Mielone z ciecierzycy
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy 400 g
  • 1 ząbek czosnku
  • garść melisy cytrynowej
  • garść świeżego oregano
  • 16 czarnych oliwek
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ciecierzycę odsączamy na sicie, wrzucamy do malaksera. Melisę i czosnek drobno siekamy i wraz z listkami oregano, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz kolendrą dodajemy do ciecierzycy. Miksujemy na gładką pastę i ew. doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski, dodajemy drobno poszatkowane oliwki i mieszamy. Wbijamy całe jajo, dokładnie łączymy składniki i jak masa wyjdzie zbyt rzadka podsypujemy ją bułką tartą. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut lub panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy z zimnym dipem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE