Pasta a la Norma

Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 100 g oliwy extra virgin
- pół czerwonej cebuli
- bakłażan
- 500 g pomidorów (mogą być z puszki)
- 500 g makaronu typu rigatoni (grube rurki)
- 200 g sera ricotta salata (to specjalna odmiana ricotty – sprasowanej posolonej i wysuszonej) lub inny ser np. parmezan
- sól
- świeżo mielony pieprz
- po łyżce posiekanej świeżej bazylii
- tymianku
- pól łyżki natki pietruszki
- szczypta ostrego chili
- ew. 2 ząbki czosnku i kilka posiekanych listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny. Gdy się „spocą” osuszamy je papierowym ręcznikiem. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i ew. czosnek. Dodajemy bakłażany i smażymy razem około 8 minut. Na koniec dodajemy pomidory, tymianek, bazylię i dusimy razem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z warzywami, posypujemy serem ricotta salata. Podajemy makaron udekorowany miętą, pietruszką i posypany delikatnie chilli.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze