Lasagne z białą kiełbasą, musem z jabłek i śmietanowym sosem

Lasagne z białą kiełbasą
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski

Składniki:

Farsz:
  • 2 łyżki masła
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • kwaśne jabłko
  • por
  • 2 szczypty soli
  • cytryna
Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłko i por. Następnie dorzuć na patelnię farsz z kiełbasy i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą i sokiem z połówki cytryny.
Odstaw farsz i przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj chrzan, pietruszkę, pasternak i marchew. Dolej sok z cytryny, a następnie wino. Gdy alkohol odparuje, dolej śmietanę. Dodaj lubczyk i dopraw solą. Całość wymieszaj.
Przed układaniem lasagne w blasze, wrzuć makaron na minutę do gorącej wody, aby zrobił się elastyczny. Blachę polej oliwą i układaj kolejno, makaron farsz i sos. Na wierzchu połóż ser pleśniowy i liście lubczyku.
Piecz w temperaturze 170 stopni ok. 50 minut. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA