Barszcz wigilijny z uszkami

Barszcz wigilijny
Oceń przepis:
363 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Uszka:
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • wrzątek
Farsz:
Przygotowanie:
  • Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok. Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie. Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch. Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania barszczu. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Następnie myjemy je i gotujemy 20 minut.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy je wywarem i gotujemy ok. 1 godziny.
Do buraków dodajemy cebulę z nabitymi goździkami, resztę przypraw i skórkę z cytryny.
Ząbki czosnku kroimy w grube plastry, grzyby kroimy w paski. Wraz z odcedzoną wodą spod grzybów dodajemy wszystko do zupy. Całość doprawiamy majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut.
Ściągamy z gazu, dolewamy kwas i znów lekko podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania bo inaczej barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Robimy uszka. Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok.
Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie.
Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką.
Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA