Fondant czekoladowy czyli rozpływające się ciasteczko z gorzkiej czekolady

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni Święta (odc.12)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na parze rozpuścić masło z czekoladą. Jaja ubić dokładnie z cukrem. Wymieszać jaja z czekoladą i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Indywidualne foremki żaroodporne dobrze natłuścić. Na dnie położyć kółko natłuszczonego pergaminu, boki wyłożyć szerokimi paskami pergaminu wystającymi ponad wysokość foremki. Piec 10-12 minut w temperaturze 165 stopni C - 175 stopni C. Najpierw wyjąć pergamin z boków, obrócić do góry dnem i wysunąć ciasteczko z foremki, zdjąć pergamin przyklejony do spodu. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno być płynne w środku, należy zrobić próbę temperatury i czasu we własnym piekarniku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

MoKa 6 lat temu

Nieskromnie polecam swój. Prosty i szybki. cupofmoka.blogspot.com/2012/03/chocolate-fondant

Killa Ree 6 lat temu

w Katowicach tez można zjeść absolutnie fantastyczny fondant czekoladowy - w małej włoskiej knajpce niedaleko Placu Sejmu Śląskiego - za jedyne 10 PLN - a przynajmniej tyle ostatnio kosztowało...
cudowne :)
teraz szukam przepisu, który pozwoli mi to cudo powtórzyć w domu :)

Brandetta 7 lat temu

Czekoladowy fondant to mój ulubiony deser, jestem wielką miłośniczką czekoladowych słodkości. Jeśli tylko moje oko dojrzy to ciastko w menu, nie obejdzie się bez degustacji.
W Warszawie zdecydowanym faworytem jest czekoladowy fondant w Valadier (20zł), trochę sporo jak na deser, ale trudno sobie odmówić...rozpływa się w ustach, ciasto ciepłe i delikatne, absolutnie nie za ciężkie, a w środku karmel, cóż od czasu do czasu można sobie pofolgować ;)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE