Małże gotowane w winie

Małże gotowane w winie
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 75 ml wytrawnego
  • białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżej
  • posiekanej pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przejrzyj małże. Wyrzuć te, które są otwarte. Wymyj pozostałe, usuń wąsy. Do dużego garnka wrzuć liść laurowy, szalotkę, czosnek, pieprz i wlej wino. Zagotuj. Dodaj małże. Gotuj pod przykryciem, aż się otworzą, czyli około 5 min. Przełóż małże na duży półmisek. Odłóż te, które się nie otworzyły. W wywarze rozpuść masło i dodaj pietruszkę. Takim dressingiem polej małże.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE