Papaja nadziewana musem cytrynowym

Papaja nadziewana musem cytrynowym
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań 2 (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia jamajska

Składniki:

  • 1 papaja
  • ½ kieliszka słodkiego białego wina
  • 2 duże cytryny
  • szklanka cukru pudru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • piana z 2 białek
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wino wlać do miski, zetrzeć do niego skórkę z cytryny i dodać cukier puder. Całość wymieszać. W mikserze ubić śmietanę, w trakcie ubijania powoli i stopniowo, tak by masa nie „siadła” dolać wino z dodatkami. Masa powinna być gęsta. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Papaję przekroić na połówkę, wypestkować i wydrążyć środek zostawiając nieco miąższu. Krem przełożyć do papai i wstawić do lodówki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE